In English
Parhaimmat pieruvitsit | Liekkipieru.fiHuumoria pyllystä | Ollaan ihan liekeissä!
Netin hauskimmat pieruvitsit!
Liekkipieru.fi artikkeli | 14.07.2022


Pierut - Miksi ja miten? | Liekkipieru.fi


Pierut - Miksi ja miten?

Ilmavaivat, joita yleisesti kutsutaan "pieruksi", johtuu kaasusta suolistossa. Tavallisesti suolet tuottavat 500–2 000 ml kaasua, joka kulkeutuu ulos peräaukosta säännöllisin väliajoin. Kaasu koostuu useista kaasuista, mukaan lukien metaani, typpi ja hiilidioksidi. Vaihteleva haju riippuu kaasujen suhteesta, johon vaikuttavat syömämme elintarvikkeet.

Pieru syntyy niellystä ilmasta, ruuansulatuksesta, kuitupitoisista ruoista ja suolistobakteerien sivutuotteista. Jotkut ruoansulatuskanavan häiriöt, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä, voivat tuottaa ylimääräistä kaasua.

Ilmavaivojen oireet

Ilmavaivat on normaalia, mutta määrä vaihtelee yksilöiden välillä ja riippuu useista tekijöistä, kuten ruokavaliosta. Jotkut ihmiset ohittavat tuulen vain muutaman kerran päivässä, toiset jopa 40 kertaa, kun taas keskiarvo näyttää olevan noin 15. Liiallisen ilmavaivan oireet ovat:
- tiiviit ilmavaivat
- haiseva pieru
- äänekäs pieru
- vatsan turvotus ja epämukavuus
- kohinaa alavatsassa

Ilmavaivan syyt

Suolistokaasu on normaali osa ruoansulatusta. Kaasua tuotetaan eri tavoilla, mukaan lukien:

- Nielty ilma, suu ei ole tyhjiösuljettu, joten pieniä määriä ilmaa niellään ruoan ja nesteen mukana. Nieletystä ilmasta tuleva happi ja typpi imeytyvät verenkiertoon ohutsuolesta, ja ylimääräisen aineen annetaan jatkaa matkaansa suolen läpi poistumaan. "Ilman nielemistä" esiintyy usein ihmisillä, jotka ovat ahdistuneita.

- Normaali ruoansulatus, haiman eritteet neutraloivat mahahapon, ja tuloksena oleva vuorovaikutus synnyttää sivutuotteena kaasua (hiilidioksidia).

- Suolistobakteerit, suolistossa on joukko bakteereja, jotka edistävät ruoansulatusta fermentoimalla joitain ruoan komponentteja. Käymisprosessi tuottaa kaasua sivutuotteena. Osa kaasusta imeytyy verenkiertoon ja hengitetään ulos keuhkoista. Loput työnnetään suolistoa pitkin.

- Kuitupitoiset ruoat, kuitu on välttämätöntä ruoansulatuskanavan terveydelle, mutta se voi aiheuttaa liiallista kaasua. Ohutsuoli ei pysty hajottamaan tiettyjä yhdisteitä, mikä merkitsee ylimääräistä työtä kaasua tuottaville suolistobakteerille ja siihen liittyvää flatusta. Kuitupitoinen ruokavalio tulee aloittaa hitaasti, jotta suolistolla jää riittävästi aikaa sopeutua.

- Laktoosi-intoleranssi, elimistön kyvyttömyys sulattaa tiettyjä lehmänmaidossa olevia sokereita tuottaa liiallisia määriä suolikaasua. Tämä johtuu siitä, että suoliston bakteerit pilkkovat sokereita käymällä, kaasua tuottavalla prosessilla.

Muiden lyhytketjuisten hiilihydraattien intoleranssi, tietyt ihmiset voivat olla alttiita kaasun muodostukselle muiden hiilihydraattien, kuten fruktoosin, käymisestä. Nämä lyhytketjuiset hiilihydraatit yhdessä tunnetaan nyt nimellä FODMAPS.

Yleisiä ongelmia ilmavaivojen kanssa

Joitakin epämiellyttävämpiä tai kiusallisempia ilmavaivat ongelmia ovat:

- Kova pieru, tämä johtuu siitä, että suolen lihakset pakottavat ilmaa peräaukon tiukan lihasrenkaan läpi. Ehdotuksia ovat muun muassa ilman johtaminen pienemmällä teholla ja suoliston kaasun määrän vähentäminen tekemällä ruokavalion säätöjä.

- Haiseva pieru, bakteerikäymisen tuottama kaasu voi haistaa syödystä ruoasta riippuen. Ehdotuksiin kuuluu yleisten syyllisten, kuten valkosipulin, sipulin, mausteisten ruokien ja oluen, rajoittaminen.

- Liialliset ilmavaivat, tämä johtuu ilman nielemisestä, kuitupitoisten ruokien syömisestä, laktoosi-intoleranssista tai joistakin ruoansulatushäiriöistä. Ehdotuksia ovat muun muassa suoliston kaasun määrän vähentäminen muuttamalla ruokavaliota ja hakemalla lääkärin apua.

Pyydä lääkärin apua liiallisen ilmavaivat

Jotkut ruoansulatuskanavan häiriöt, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä, voivat aiheuttaa liiallisen ilmavaivat. Ota yhteys lääkäriisi, jos koet epätavallista ilmavaivat, vatsakipuja, muutoksia käymälätottumuksissa tai muita epämiellyttäviä ruoansulatukseen liittyviä oireita. Laktoosi-intoleranssi voidaan diagnosoida ohutsuolen biopsialla. Tämän toimenpiteen suorittaa asiantuntija käyttämällä endoskooppia. Henkilölle annetaan rauhoittavaa lääkettä. Myös rauhoittavia pelejä, kuten Parhaimmat pelit sivustolta voit löytää internetistä. Lyhytketjuisten hiilihydraattien intoleranssi (FODMAPS) voidaan diagnosoida hengitysvetytestillä. Testihiilihydraatti nautitaan, ja sarja hengitysnäytteitä otetaan kahden tai kolmen tunnin aikana sen havaitsemiseksi, tapahtuuko epänormaalia käymistä.
Pierettää ja naurattaa!
Pierukupla yläosa

Pierumaakari

Mikä Kari pörisee ja lemuaa?
- Pierumaakari


Lähettänyt: Happi | 30.09.2021

Pierukupla alaosa
Liekitettyä pieruhuumoria | Liekkipieru.fi
Huumoria pierusta | Liekkipieru.fi
Pierut Youtubessa

Pieruvideoita

Liekkipieru -kanavalla julkaistaan parhaimpia pieruja ja siihen liittyvää huumoria. Hauskaa kuin mikä!

Uusin pieruvideoKlikkaa ja katso pieruvideoita


Katso video: Tulinen twerkkaus ja perse tulessa | Hengenvaarallinen pieruHengenvaarallinen pieru: Tulinen twerkkaus ja perse tulessa
Katso video: Maailman kovin patti | Voimakas pieruVoimakas pieru: Maailman kovin patti
Katso video: Miestä vahvempaa | Tulinen pieruTulinen pieru: Miestä vahvempaa
Katso video: Kusit minun sohvalle | Raikastava pieruRaikastava pieru: Kusit minun sohvalle

Pysy kuulolla ja tilaa Liekkipierun kanava


Piristä arkeasi ja astu Liekkipierun kanavalle klikkamalla linkkiä ja voit sieltä myös tilata kanavamme: Liekkipieru Youtube.
Tilaa Liekkipieru Youtube -kanava tästä
[ Siirry pieruvideot sivulle tästä ]
Juu Tuupi pieruja

Jaa Liekkipieru.fi
Facebookissa & Twitterissä:

Jaa Liekkipieru.fi FacebookissaJaa Liekkipieru.fi Twitterissa
Netin hauskimmat pieruvitsit!

Liekkipieru artikkelit


Parhaat pieruaiheiset pelit | Liekkipieru.fi

Parhaat pieruaiheiset pelit 19.07.2024
Onko pierujen pidättämisessä mitään järkeä? 08.01.2024
Kuvaillaan erilaisia pieruja 30.09.2022
Tarinoita noloista pieruista 25.08.2023
Asiaa pieruista, kaikki mitä olet aina halunnut tietää 12.10.2022
Mitä on stand-up komedia? 14.07.2022
Mikä aiheuttaa polttavia pieruja? 01.09.2022
Kaikenlaista asiaa liekkipieruista 13.03.2024
Vaarallisimpia ja pahimpia pieruja 08.11.2022
10 historiallista pierua 04.01.2023
Miten saada pierun haju pois 16.09.2022

Pierettää ja naurattaa!

Yhteydenotto & tiedustelut:


Pieruhuumoria, ollaan ihan liekeissä!