Kuvan muokkaus: Liekkipieru.fi
Asiaa pieruista, kaikki mitä olet aina halunnut tietää
Pieru, tuo jalo kaasu, mikä kuuluu jokaisen meidän elämään päivittäin. Mutta mitä pieru oikein on ja mitä kaikkea siihen liittyy?
Pieru on kaasua, jota vapautetaan peräaukon kautta nopeasti ja usein äänekkäästi. Osa tuosta kaasusta on peräisin syödessämme ja juodessamme niellystä ilmasta ja osa siitä muodostuu ruoansulatuksen sivutuotteena. Noin 99 prosenttia pierusta on täysin hajuttomia aineita: typpeä, happea, hiilidioksidia, vetyä ja metaania.
Pieru on yhtäaikaa sekä hauskaa että noloa. Se on täysin luonnollista, mutta silti loukkaavaa. Joskus pieru on jopa kipeä. Se hyökkää aisteihimme vastenmielisellä hajullaan ja tarjoaa samalla kaivattua vapautusta.
Pieru voi ilmoittaa läsnäolostaan anteeksiantamattomalla, jylisevällä äänellä tai viipyvällä, hauskalla melodialla.
Joskus tekijän suureksi helpotukseksi pieru voi jäädä huomaamatta. Sitä pidetään sekä töykeänä että karkeana – jotain, mitä sinun ei yksinkertaisesti pitäisi tehdä muiden ihmisten kanssa.
Mikä oikein aiheuttaa pieruja?
Ilmavaivat on normaali fysiologinen prosessi, joka tapahtuu, kun paksusuolen bakteerit metaboloivat ruokavaliossamme asioita, joita aineenvaihduntamme ei pysty käsittelemään. Kehollamme on kaksi prosessia kaasun poistamiseksi: röyhtäily ja ilmavaivat. Jos emme päästäisi kaasuja ulos, räjähtäisimme!
Röyhtäily
Röyhtäily suun kautta johtuu enimmäkseen nielemästämme ilmasta ja se vapauttaa kaasua ylemmästä ruoansulatuskanavasta, eli mahasta ja ruokatorvesta. Jos pierua pidättää liian kauan, kaasut imeytyvät suolistosta verenkiertoon, sieltä keuhkoihin ja lopulta suun kautta ulos. Niinpä, suun kautta!Ilmavaivat
Ilmavaivat esiintyvät alemmassa maha-suolikanavassa, mitkä poistuvat sitten peräaukon kautta pois.Mitkä ruoat ja juomat aiheuttavat kaasua?
Joillakin ihmisillä on vaikeuksia metaboloida sokereita ja hiilihydraatteja. Jos potilaalla on jokin sairaus, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä, voimme suositella potilasta ottamaan käyttöön vähäisen FODMAP-ruokavalion.
FODMAP:t (fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit ja monosakkaridit ja polyolit) ovat hiilihydraattityyppejä, jotka voivat aiheuttaa ruoansulatusongelmia, kuten kaasua, vatsakipua, turvotusta, ummetusta ja ripulia.
seuraavat elintarvikkeet aiheuttavat ilmavaivoja
- Sokerit (glukoosi, laktoosi ja fruktoosi)- Pavut
- Juomana omenamehu ja maito
- Maitotuotteet (juusto ja jäätelö)
- Hedelmät (omenat, päärynät ja luumut)
- Sorbitoli, mannitoli ja ksylitoli
- Vihannekset (parsa, kaalit, sipuli)
- Täysjyvävilja (leseet ja täysjyvä)
Miksi jotkin pierut sattuvat?
Kun ihmiset tuntevat olonsa turvotuksi ja kokevat kaasukipua, se ei välttämättä johdu siitä, että ihmisellä on enemmän kaasua, vaan siitä, että kaasu jää loukkuun eikä pysty liikkumaan kunnolla suoliston läpi. Kun lopulta pakkautunut pieru pääsee ulkoilmaan, niin voimakas paine saattaa pärisyttää anusaukkoa kivuliaasti.
Pieru pärisyttää sulkijalihasta, koska se varsin vauhdikas kaveri. Pierun voi edetä jopa 3 metriä sekunnissa ja jos pieru jatkaisi samaa vauhtia pitkän aikaa, olisi se tunnissa päässyt lähes 11 kilometrin päähän paukauttajasta. Onneksi pieru ei kuitenkaan liiku kovin kauas, se vain leijailee ilmassa ja samalla laimentuu sekoittuessaan ilman kanssa.
Naisten pierut haisevat pahemmalta kuin miesten
Miehet ovat keskimäärin naisia suurikokoisempia, jolloin myös heidän pierunsa ovat suurempia eli niissä on enemmän kaasua. Mutta hajun suhteen kyse on enemmänkin laadusta kuin määrästä. Tutkimusten mukaan naisten pierut sisältävät enemmän rikkivetyä, jolla on voimakas mädäntyneen kananmunan haju.
Naisten pierut eivät siis haise ruusuilta, vaan pahemmalta, mikä on todistettu sekä kaasuanalyysilla että hajuaistiin perustuvalla mittauksella. Jälkimmäisenä mainittu testi on suoritettu niin, että koehenkilöt ovat pieraisseet astiaan ja analysoijat ovat arvioineet tuotoksen hajua nuuhkimalla aromeita.
Toisaalta miehet kompensoivat hajueroa piereskelemällä useammin, mihin ei ole mitään fysiologista syytä. Miehet eivät vain yleisesti ottaen häpeile pieremistä yhtä paljon – jos lainkaan.
Oma pieru haisee parhaimmalta
Kyllä se vanha turkkilainen sananlasku pitää paikkansa, että oman pieru haisee parhaimmalta. Toisten pieruja haistellessa nenä kyllä helposti nyrpistyy ja voi aiheuttaa kakomisrefleksin.
Kun pieru pääsee itseltä tai toiselta, niin kyllä aivot tietävät, että kohta haisee. Oman pierun haju ei ole läheskään niin yllättävä kun toisen päästämä pahanhajuinen tuhnu. Monesti omaa pierua on hauska haistella, niin voi muistella mitä tuli syötyä aiemmin. Toisinaan omatkin pierut yllättävät ja aiheuttavat huomattavaa pahoinvointia, etenkin jos on syönyt jotain mikä kaasuuntuessa tuottaa kunnon lemut. Ainakin tuolloin tietää, että on syönyt kunnon kebab annoksen tai tulisia hot wingsejä.
Onko märkää pierua olemassa?
Kyllä tavallaan on. Itse pieru ei kaasumaisen olomuotonsa vuoksi ole märkää, mutta kovan pierunpaineen johdosta voi rupsahtaa jotain epämukavaa housuihin. Todisteena usein on jarrutusjäljet alushousuissa, että nyt on ollut märkä pieru. Pienen pienet stringit toimivat taas pierun ja sen mukana tulleen tavaran liikenteenjakajana, jolloin housuista tai sohvalta löytyy kaksi erillistä jälkeä märästä pierusta.